Smörgåstårtan som smakade – så mycket bättre!

Hur ofta händer det inte att man ser saker utan att göra något åt det. Dagligen ser vi saker som det skulle gå att agera på, men istället för att agera går vi förbi och vidare för att hinna med det vi har planerat att göra. Kanske är det just därför man blir så överraskad och glad när någon annan agerar på ett sätt man minst kunde ana.

Den som har läst vår bok vet att i en av sagorna kommer en lykta att få en avgörande betydelse för utgången. I förra veckan förstod jag att det inte bara är i sagans värld som de magiska ögonblicken inträffar. Under en föreläsning fick jag en händelse återgiven som jag bara inte kan undanhålla er!

En av åhörarna räckte upp handen och ville berätta om något som hon tyckte stämde väldigt bra in på att vara ge service utöver det förväntade genom att vara omtänksam. För inte så länge sedan hade hon besökt Systembolaget i Österbymo. Det skulle bli kalas och ett gott vin skulle ackompanjera smörgåstårtan som gästerna skulle bjudas på.

Smörgåstårta m Skinka_scaled_FULL

 

Medarbetaren i butiken nöjde sig inte med informationen ”Smörgåstårta”!

– Vad är det för pålägg på smörgåstårtan? Frågade hon nyfiket. Jag måste veta för att kunna ge en bra rekommendation på vin, fortsatte hon.

Tyvärr kunde inte frågan besvaras. Jag vet faktiskt inte blev det korta svaret. Säljaren, eller ska vi säga serviceexperten, nöjde sig inte med det utan frågade istället.

– Var har du beställt smörgåstårtan? På Ydregården blev svaret.

– Jaha, där brukar de ha köttbullar som pålägg!

Va! Utropade vår kund som absolut inte hade tänkt sig detta pålägg och som dessutom inte gillade köttbullar. Vår serviceexpert är inte bara omtänksam som det ska visa sig, utan även närvarande och ser den bekymrade minen. Istället för att bara notera agerar hon. Tar fram sin mobil och ringer helt sonika upp Ydregården och ber dem byta ut köttbullarna mot det som kunden helst vill ha. Därefter rekommenderas ett passande vin till det nya pålägget.

Istället för att göra det enkla och det som för många skulle vara det självklara, satte hon sig in i vad som skulle hända längre fram. Hon tänkte utanför butiken och bortom nuet. Hon tänkte ända bort till kalaset och ville se smörgåstårtan och vinet på serveringsbordet. Att inte ge sig förrän man är säker på att någon ska få det bästa var självklart för henne.

 

Skärmavbild 2015-10-03 kl. 15.25.09

Jag är övertygad om att det finns många fler händelser av detta slag som kunderna i denna butik skulle kunna berätta om. Berättelser att ta efter, berättelser som handlar om att det inte bara gäller att sälja det mesta – utan i alla lägen det bästa.