Den perfekta blandningen!

Den här sommaren har verkligen bjudit på alla slags väder. Varmt, regnigt, soligt, blåsigt, kallt, molnigt, åska och även hagel. Även om vädret varierat hoppas jag att alla ändå har kopplat av och tagit hand om ledigheten. Några som helt säkert har njutit lite extra är alla skolbarn. Nu är sommarlovet slut och med det börjar förberedelserna inför hösten och skolstarten.

Igår åkte jag och min dotter till Sollentuna Centrum för att pricka av några saker på fixa-listan. Överst på denna lista stod den kanske viktigaste förutsättningen för att orka med en lång och jobbig hösttermin, en blender. Vad annat än en smoothie kan ge bästa starten på dagen?

Vi styrde med bestämda steg mot Cervera där vi handlat många gånger tidigare men på något sätt hamnade vi i en annan butik, Kitch’n. Hur det kom sig att vi hamnade där kan jag inte riktigt förklara. Antingen var det den fina skyltningen, att det var en ny affär vi tidigare inte sett eller så var det bara därför att expediten stod vid ingången och såg välkomnande ut.

kitchn_ny1

Vi förklarade vad vi var ute efter och expediten, Ellen, började med att visa en blender som stod på hyllan precis bakom kassadisken. Den hade rätt färg och verkade klara av sin uppgift. Vi nickade mot varandra och sade unisont – ”den tar vi”. Ellen förklarade att det även fanns en annan modell som vi kanske vill titta på innan vi bestämde oss. Hon visade vägen genom hyllorna till andra sidan av butiken. – ”Den här blendern kostar lika mycket men har en stor fördel i att det finns en knapp som man kan starta den med”. Eftersom detta verkade vara en smidig funktion valde vi till sist denna modell men med gul färg eftersom vit inte fanns.

kitchn_ny2

När vi hade betalat och skulle gå vidare vände sig Ellen till min dotter. Det visade sig att hon ville ge några råd på vägen. – ”Se till att du alltid har lite vätska i och inte kör djupfrysta bär eller is direkt, då kommer knivarna att hålla längre”. Hon fortsatte  – ”…ett tips är att du först lägger i det du ska mixa och sedan sätter på locket innan du skruvar fast den i maskinen. Sedan finns det lock att sätta på så att du kan ta med din smoothie direkt och dricka på vägen till skolan om du vill”. Min dotter lyssnade uppmärksamt och tackade för de goda råden och sedan gick vi vidare.

Utanför ingången till affären vände hon sig mot mig och sade – ”Det där borde du skriva om Pappa, hon var riktigt duktig!”

Jag kan bara hålla med! Den känsla och stämning som Ellen lyckades skapa under vårt korta besök gav mersmak och vi kommer säkert att återvända många gånger för att handla i denna butik.

kitchn_ny3

Vad var det då Ellen gjorde så rätt? Här kommer några av mina reflektioner;

  • Ellen stod inte bakom disken och väntade på att någon skulle komma för att få betala – hon var närvarande och gav en känsla av att vara välkommen utan att vara påträngande.
  • Ellen var intresserad av att ge oss det bästa! Det enklaste hade varit att sträcka ut handen och ta betalt för den första blendern som vi sade att vi ville ha. Istället tog hon sig tid att visa oss ett alternativ som hon trodde skulle vara bättre för min dotter.
  • Ellen tittade på och pratade med den som skulle använda produkten! Det vanligaste är tyvärr annars att expediten pratar med den som håller i plånboken.
  • Ellen ville att min dotter skulle kunna använda blendern på bästa sätt. Hon tänkte hela vägen till morgonen i köket när det är bråttom och man ska hinna med bussen till skolan.

Sensmoralen i ”Sagan om ryggsäcken som inte tyngde” passar in bra på hur Ellen ville gå längre än att bara sälja ytterligare en blender.

Den som lastas med omtanke når längre och får en bättre resa.

Sommaren gav oss en rejäl blandning av väder. Min dotter kommer att göra oändliga blandningar av frukter och bär. Ellen på Kitch’n förstod att ge den bästa blandningen av NÄRVARO, INTRESSE och OMTANKE. Alla borde se till att ha en Ellen i sin butik – någon som har förstått hur man skapar dragningskraft genom att skapa den rätta stämningen.